Albums (163)

 • Ruhrgebiet_1923

  Ruhrgebiet_1923

  Last modified: 29 days ago

  Enkele jaren geleden kocht de redactie van Railtrash! op een veiling een doos met ruim 60 lichtbeelden van het vooroorlogse van het Ruhrgebied. De lichtbeelden zijn vervaardigd door Lichtbildverlag Theodor Benzinger uit Stuttgart, uitgegeven in 1923. Hier volgt een integrale digitale presentatie van deze 100 jaar oude historische opnames.

 • Wolfheze-Oosterbeek

  Wolfheze-Oosterbeek

  Last modified: 13 days ago

  De Rijnspoor blijft ons lokken! Na ons fraaie boekwerk over Amsterdam-Utrecht en de reportage uit 2007 over Arnhem-Westervoort, richten we nu de blik op een relatief kort stukje Rijnspoorweg dat precies valt binnen de gemeentegrenzen van Renkum (waartoe Wolfheze en Oosterbeek behoren), maar waar een aantal verrassende en historische relicten zijn te ontdekken, waaronder de oudste spoorwegmonumenten van Nederland. Een corona-proof thuisblijfreportage van uw Renkumse Railtrash-reporter. De foto's zijn gemaakt tussen juli 2020 en maart 2021, aangevuld met historisch beeldmateriaal uit eigen collectie en uit archieven.
  Voor de samenstelling van deze reportage is ook dankbaar gebruik gemaakt van het in oktober 2020 verschenen boek "Talud Oosterbeek" door R. Wenting en C. Holstege.

 • Barlo-Bocholt

  Barlo-Bocholt

  Last modified: one month ago

  In de reportage over Winterswijk - Bocholt van 13 dec. 2020 kwam het gedeelte Barlo - Bocholt er een beetje bekaaid van af. Dat maken we nu goed door op deze lenteachtige februaridag het gehele deel van Barlo naar Bocholt te voet af te leggen (en weer terug...). We zullen u geen detail besparen. Nog even voor de statistiek: Winterswijk-Barlo is al in 1931 opgeheven en enkele jaren later opgebroken. Barlo-Bocholt heeft het voor lokaal goederenvervoer nog tot in de jaren '80 volgehouden en werd medio jaren '90 opgebroken.

 • Boxtel - Veghel_(fragmenten)_feb.2021

  Boxtel - Veghel_(fragmenten)_feb.2021

  Last modified: 2 months ago

  Wij waren op 6 februari 2021 even terug naar de NBDS voor een promotiefoto en maakten gelijk van de gelegenheid gebruik om een en ander van deze verwilderde spoorlijn opnieuw in ogenschouw te nemen, want ook hier heeft sinds 2014 (toen wij hier voor het laatst waren) de tijd niet stilgestaan.

 • Boxtel-Veghel_nov.2014

  Boxtel-Veghel_nov.2014

  Last modified: 2 months ago

  Een herfstwandeling in 2014 van Boxtel tot Veghel over de voormalige Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg (NBDS). Deze reportage is een herhaling van de in januari 2011 gemaakte wandeling.

 • Empel-Rees-Bocholt_2018

  Empel-Rees-Bocholt_2018

  Last modified: 4 months ago

  In 2003 bezochten we de lijn Empel-Rees - Bocholt ook al, zie deze link. Destijds was het gedeelte Isselburg-Mussum vrij kort daarvoor opgebroken en de lijn tussen Mussum en Bocholt recent gemoderniseerd voor lokale bedrijvigheid. Benieuwd wat er na 16 jaar nog van over is resp. wat er van geworden is.

 • Winterswijk_Bocholt

  Winterswijk_Bocholt

  Last modified: 29 days ago

  Winterswijk-Bocholt is een van de eerste spoorlijnen die tijdens de crisis van de jaren '30 het loodje legde, namelijk in 1931, nadat al in 1916 tijdens WO1 het reizigersvervoer gestaakt was. Het spoor tussen Winterswijk en Barlo (Duitsland) werd in 1936 opgebroken, maar tussen Barlo en Bocholt hebben nog tot in de jaren '90 (af en toe) lokale goederentreinen gereden. De "Bocholtse Baan" hebben we nooit systematisch onderzocht, maar altijd in stukjes en beetjes. Die stukjes en beetjes hebben wij aan elkaar geplakt, dit naar aanleiding van een recent onderzoek van ons (dec. 2020) naar de ingestorte brug over het grensbeekje tussen Nederland en Duitsland.

 • De Woldjerspoorweg - van Weiwerd naar Groningen (2 oktober 2010)

  De Woldjerspoorweg - van Weiwerd naar Groningen (2 oktober 2010)

  Last modified: 8 months ago

  In navolging van onze reportage over Zuidbroek-Delfzijl wederom een verslag uit het hoge Groningen en wel van de spoorlijn Groningen-Weiwerd (Om logistieke redenen hier omgedraaid van Weiwerd naar Groningen). Dit zogeheten Woldjerspoor (eigendom van de WESTIG) heeft maar 13 jaar dienstgedaan, van 1929 tot 1942. Inmiddels is de lijn vrijwel geheel weggevaagd uit het Groningse landschap, ondanks het feit dat de lijn destijds op hoge en zware spoordijken is aangelegd. Wel is een vijftal stations van fraaie architectuur bewaard gebleven.

 • Olielijn_2020

  Olielijn_2020

  Last modified: 11 months ago

  Al diverse keren bezochten wij het charmante Olielijntje van Nieuw-Amsterdam naar Schoonebeek. Het leek of dit stilgevallen goederenspoortje eeuwig zou roesten tussen de Drentse olievelden, maar helaas: in 2016 werden de rails en de vele ouderwetse andreaskruisen als oud ijzer afgevoerd en het tracé grotendeels teruggegeven aan boer Harms. Speciaal voor het updaten van de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen (houd de berichtgeving in de gaten!) togen wij op 9 mei 2020 naar de zuidoosthoek van Drenthe om de meest actuele situatie vast te leggen.

 • Puffendorf-Jülich

  Puffendorf-Jülich

  Last modified: 2 years ago

  De Jülicher Kreisbahn - Niet ver van de netjes freigeschnitten spoorlijn van Mariagrube naar Siersdorf (zie de vorige reportage) stuitten wij op een zwaar door de natuur overwoekerde spoorlijn: de Jülicher Kreisbahn. Dit is een door de Kreis Jülich aangelegde spoorlijn van Jülich (Nord) naar het kleine plaatsje Puffendorf. Hier had de lijn kunnen aansluiten op de lijn Geilenkirchen – Alsdorf van de Geilenkirchener Kreisbahn, ware het niet dat deze laatste metersporig was. Puffendorf kreeg daarom een overstap- en overlaadstation. De keuze voor normaalspoor was waarschijnlijk de reden dat de Jülicher Kreisbahn het langer volhield, omdat er geen gebruik hoefde te worden gemaakt van rolbokken om wagens door te voeren van het gewone spoorwegnet. De Geilenkirchener Kreisbahn langs Puffendorf hield er in 1953 en 1960 al mee op, maar op de Jülicher hield het reizigersvervoer het nog vol tot 1971. Nadat het suikerbietenvervoer waarvan de lijn het voornamelijk nog moest hebben, in de jaren tachtig ten einde liep, ging het enige vervoer nog naar een sloperij die zich op het stationsterrein van Puffendorf had gevestigd. Dat hield het nog vol tot 1998, toen de toestand van de spoorlijn te onbetrouwbaar was geworden. Sindsdien verwildert de baan, maar telkens opduikende plannen tot “reactivering” voorkwamen tot nu toe het volledig opbreken. Het jongste wilde plan is het verbinden van de lijn met Siersdorf - Mariagrube… We verdiepen ons niet in het “waarom”, maar onderzoeken de Kreisbahn nu hij er nog zo pittoresk bij ligt. Zie overigens voor meer informatie over de Jülicher Kreisbahn de website van Gessen (link).

 • Mariagrube-Siersdorf

  Mariagrube-Siersdorf

  Last modified: 2 months ago

  In het mijngebied bij Aken ligt het station Mariagrube, ontstaan als station voor de plaats Mariadorf aan de lijn Aachen Nord – Jülich, met een overgave-emplacement voor de mijnen (Gruben) Maria I en II. Het werd een kruisingsstation met de lijn Stolberg – Herzogenrath en het kreeg nog meer perrons toen de DB in 1953 de zes km. lange private lijn naar de mijn Emil Mayrisch in Siersdorf overnam en daarop reizigersvervoer startte naast het drukke kolenvervoer, en een nieuwe verbindingsboog tussen de twee hoofdlijnen aanlegde. De sluiting van de mijn Maria in 1962 had nog geen gevolgen voor Mariagrube, maar de sluiting van de lijn Aachen Nord – Jülich en het staken van het personenvervoer naar Siersdorf in 1982 en op Herzogenrath – Stolberg in 1984 des te meer. Nadat de mijn Emil Mayrisch in 1992 de schachten sloot, werd Mariagrube – Siersdorf een onbeveiligd raccordementsspoor en toen in 1996 ook het Kraftwerk Siersdorf ermee ophield, werden zowel de lijn als ook Herzogenrath – Stolberg gesloten. Omdat afbraak ditmaal uitbleef, raakte Mariagrube in ruim 20 jaar vergaand overgroeid. Sinds de Euregio Verkehsschienennetz (EVS) het reizigersvervoer in de regio Aken heeft overgenomen, is Herzogenrath – Stolberg gereactiveerd (lees: herbouwd) en zijn er gevorderde plannen om ook de aftakking Mariagrube – Siersdorf nieuw leven in te blazen. In dat kader werden begin 2019 alle bomen omgehakt die in de lijn en op het hele emplacement Mariagrube stonden, wat een onderzoek door Railtrash! wel zo comfortabel maakte.

 • Maastricht-Lanaken_2019

  Maastricht-Lanaken_2019

  Last modified: 2 years ago

  Je kunt niet zeggen dat er met Maastricht – Lanaken niets gebeurd is sinds ons vorige bezoek in 2006 (zie deze link). Er is 33 miljoen euro gestoken in het volledig herleggen van deze al in 1856 geopende en in 1992 gesloten spoorlijn, van Maastricht tot een nieuwe terminal in Lanaken. Het door Belgische en Nederlandse bureaucratie, hazelworm en muurhagedis tien jaar in beslag nemende proces duurde papierfabriek Sappi, die de lijn als een raccordementslijntje tussen twee vestigingen wilde gebruiken, veel te lang en toen in 2011 de lijn werd heropend, had het bedrijf allang afgehaakt. Vanaf de nieuwe Albertterminal in Lanaken zijn volgens de overlevering vier treinen zand vertrokken, waarna Infrabel in 2016 het Belgische deel van de lijn buiten dienst stelde. In Nederland gaat ProRail ijzerenheinig door met onderhoud van deze “hoofdspoorlijn”, althans op papier. We hernieuwen de kennismaking, ontdekken dat er ondanks een nieuwe het gebied doorsnijdende weg nog heel wat zwaar overwoekerds terug te vinden is van het goederenterrein Maastricht Boschpoort en constateren dat de toestand ná Lanaken nog steeds hetzelfde is gebleven. De sneltram Hasselt – Maastricht (het volgende miljoenenproject met deze lijn) laat dan ook nog wel even op zich wachten…

 • Laon

  Laon

  Last modified: 3 years ago

  De "rotonde" van Bénestroff smaakte naar meer en jawel: in het Noordfranse Laon staat nog een verlaten locomotiefloods. De "rotonde" van Laon, een stuk buiten het station, is ongeveer driekwart rond en had 36 standen. Hij behoort tot het door de Franse architect Bernard Lafaille ontworpen “type P” dat ontwikkeld werd om zo snel mogelijk modulair uit betonnen elementen samengestelde locomotiefloodsen te kunnen bouwen ter vervanging van in WO II verwoeste exemplaren. De rotonde van Laon werd dan ook gebouwd in 1946-1948 en in de nabijheid verrees ook nog een forse werkplaatshal. De ontstoming trof ook Laon en voor diesellocomotieven was deze rotonde niet nodig.In 1968 verloor het complex zijn spoorfunctie, diende een paar jaar als opslagplaats voor zware machines en vervolgens als opslagloods voor flessen mineraalwater, waartoe de werkputten en de draaischijfkuil werden opgevuld. Vanaf 2003 stond het complex weer leeg in afwachting van een of ander logistiek project dat toch weer niet doorging en in 2012 vroeg de SNCF een sloopvergunning aan. De machines stonden al bijna klaar toen de rotonde en de werkplaats in 2015 ineens werden ingeschreven in het monumentenregister – en nu zit de SNCF dus met compleet onttakelde gebouwen die niet gesloopt mogen worden.

 • Bommenlijntje_Wolfheze-Deelen

  Bommenlijntje_Wolfheze-Deelen

  Last modified: 11 days ago

  Reportage gemaakt op 10 juni 2007 langs de restanten van het "Bommenlijntje" Wolfheze - Fliegerhorst Deelen.
  In 1941 werd door de Duitse Luftwaffe een 13 kilometer lange spoorlijn aangelegd van station Wolfheze naar de Fliegerhorst Deelen, ten noorden van Arnhem. De spoorlijn was met name bedoeld voor het transport van bouwmaterialen voor het vliegveld en voor het vervoer van benzine en munitie. Vandaar dat de lijn in de volksmond de bijnaam "het Bommenlijntje" kreeg. De spoorlijn takte aan de westzijde van station Wolfheze af en voerde langs het 's-Koonings Jaght en het Aalderinksveld naar de Fliegerhorst Deelen. Er waren zijtakken naar de bunker "Diogenes" aan de Koningsweg en naar een benzinedepot bij de Eikehoutbergen aan de westzijde van het vliegveld. Vrijwel direct na de oorlog werd de spoorlijn weer opgebroken, maar in het veld zijn nog steeds interessante relicten van deze Duitse militaire spoorlijn terug te vinden. Bronnen: "Trein en tram naar de Fliegerhorst Deelen" door Otto Dijkstra in Op de Rails 1999, blz. 196-199 en "Vliegveld Deelen, van last tot lust?" door D. Veerman, 2004.

 • Benestroff

  Benestroff

  Last modified: 3 years ago

  Scharrel mee met Railtrash door de bossen van Bénestroff in noordoost Frankrijk, op zoek naar een meer dan 60 jaar verlaten locdepot! Het station van het petieterige plaatsje Bénestroff was ooit een knooppunt waarvandaan in vijf richtingen spoor liep. De meeste spoorinfrastructuur in het Noordfranse Lotharingen werd na WO I van eminent strategisch belang voor Frankrijk en dan vooral voor de aanvoer naar de Maginotlinie. In dat kader werden veel spoorlijnen verdubbeld en op menig station een lang militair laadperron aangelegd. Een behoorlijk groot locomotiefdepot bij Bénestroff met werkplaats en een halfronde locomotiefloods met 13 standen hoorde daar ook bij. Het werd in 1925/26 aangelegd in de vork van twee spoorlijnen. Bij gebrek aan oorlog werden er maar een paar locomotieven onderhouden, maar in 1939 en1940 groeide het aantal tot rond de 70. Van 1940 tot 1945 maakte de Deutsche Reichsbahn dankbaar gebruik van het depot, maar toen het weer in handen van de SNCF kwam, viel het gebruik meteen weer terug en al in 1956 werd het depot gesloten, waarna het verval toesloeg. In 63 jaar tijd groeide een compleet bos op het ooit kale terrein, terwijl de aangrenzende spoorlijnen eveneens gesloten werden. Railtrash! onderzocht de gebouwen in de winter, zodat ze tenminste nog enigszins te vinden waren, en liet het niet bij het locdepot alleen. Wij vonden ook een overnachtingsgebouw, twee putten voor draaischijven, een merkwaardige ongelijkvloerse kruising, een transformatorhuis en…. zou er niet nog ergens een watertoren zijn ?

 • Vennbahn_2

  Vennbahn_2

  Last modified: 3 years ago

  Vennbahn deel 2 + enkele zijlijnen - november 2017 -
  We zetten nog enkele punten op de i door een bezoek te brengen aan Weywertz, Born en St. Vith. Verder bezoeken we onder meer het Freiherr Von Korff-viaduct te Born, het ingestorte viaduct van Hermanmont bij Vielsalm en enkele tunnels bij Stavelot.

 • Vennbahn_1

  Vennbahn_1

  Last modified: 3 years ago

 • Pau - Canfranc (Oloron Ste. Marie - Les Forges d'Abel) - Mai 2011

  Pau - Canfranc (Oloron Ste. Marie - Les Forges d'Abel) - Mai 2011

  Last modified: 4 years ago

  Railtrash! zou Railtrash! niet zijn als het geen aandacht zou besteden aan Pau - Canfranc. Een grenslijn dwars door de Pyreneeën, een van de steilste tandradloze spoorlijnen in Europa, al bij de opening in 1928 geëlektrificeerd - en inmiddels bijna net zo lang gesloten als hij geopend geweest is. "Tijdelijk onderbroken" tussen Oloron en Canfranc na een ongeval in 1970, waarna Frankrijk het vertikt de schade te herstellen en Spanje geen toestemming geeft de lijn officieel te sluiten. Hoe een spoorlijn in berggebied er na 41 jaar zonder onderhoud bij ligt, onderzocht Railtrash! in een meerdaagse speurtocht in mei 2011.

 • NMBS werkplaats Gouvy

  NMBS werkplaats Gouvy

  Last modified: 4 years ago

  Een bezoekje aan de werkplaats van de NMBS / SNCB te Gouvy, waar helaas de depotchef niet aanwezig was om ons rond te leiden.

 • Vleuten - Utrecht Terwijde

  Vleuten - Utrecht Terwijde

  Last modified: 4 years ago

  Heden (23 december 2007) een wandeling over het onttakelde lage tracé tussen Vleuten en Utrecht Terwijde, nadat de eerste twee nieuwe, hoge sporen en de nieuwe stations Vleuten en Utrecht Terwijde in dienst zijn gekomen. Op het oude, lage tracé zullen binnenkort het derde en vierde hoge spoor tussen Utrecht en Woerden gebouwd worden.