Albums (148)

 • Vennbahn_2

  Vennbahn_2

  Last modified: 2 months ago

  Vennbahn deel 2 + enkele zijlijnen - november 2017 -
  We zetten nog enkele punten op de i door een bezoek te brengen aan Weywertz, Born en St. Vith. Verder bezoeken we onder meer het Freiherr Von Korff-viaduct te Born, het ingestorte viaduct van Hermanmont bij Vielsalm en enkele tunnels bij Stavelot.

 • Vennbahn_1

  Vennbahn_1

  Last modified: 5 months ago

 • Pau - Canfranc (Oloron Ste. Marie - Les Forges d'Abel) - Mai 2011

  Pau - Canfranc (Oloron Ste. Marie - Les Forges d'Abel) - Mai 2011

  Last modified: one year ago

  Railtrash! zou Railtrash! niet zijn als het geen aandacht zou besteden aan Pau - Canfranc. Een grenslijn dwars door de Pyreneeën, een van de steilste tandradloze spoorlijnen in Europa, al bij de opening in 1928 geëlektrificeerd - en inmiddels bijna net zo lang gesloten als hij geopend geweest is. "Tijdelijk onderbroken" tussen Oloron en Canfranc na een ongeval in 1970, waarna Frankrijk het vertikt de schade te herstellen en Spanje geen toestemming geeft de lijn officieel te sluiten. Hoe een spoorlijn in berggebied er na 41 jaar zonder onderhoud bij ligt, onderzocht Railtrash! in een meerdaagse speurtocht in mei 2011.

 • NMBS werkplaats Gouvy

  NMBS werkplaats Gouvy

  Last modified: one year ago

  Een bezoekje aan de werkplaats van de NMBS / SNCB te Gouvy, waar helaas de depotchef niet aanwezig was om ons rond te leiden.

 • Vleuten - Utrecht Terwijde

  Vleuten - Utrecht Terwijde

  Last modified: one year ago

  Heden (23 december 2007) een wandeling over het onttakelde lage tracé tussen Vleuten en Utrecht Terwijde, nadat de eerste twee nieuwe, hoge sporen en de nieuwe stations Vleuten en Utrecht Terwijde in dienst zijn gekomen. Op het oude, lage tracé zullen binnenkort het derde en vierde hoge spoor tussen Utrecht en Woerden gebouwd worden.

 • Rusova

  Rusova

  Last modified: one year ago

  Nee, niet meteen wegzappen naar andere, gemakkelijkere plaatjespagina's, maar even gepaste aandacht voor het volgende: het station van het niet meer bestaande dorpje Rusová (Reischdorf) in het noordwesten van Tsjechië, vlakbij de grens met Duitsland, aan de spoorlijn Chomutov-Vejprty. Tijdens zomerreces in 1995 stuitte de Redactie van Railtrash op een groot en lomp, maar verlaten stationsgebouw waar echter nog wel treinen stopten. Het dorp Rusová (Reischdorf) dat bij dit station hoort bestaat grotendeels niet meer: het is verdwenen in de jaren zeventig tijdens de aanleg van een stuwmeer (Pressnitz-Stausee). Door de daar aan gepaard gaande ontvolking van de streek zal uiteraard het reizigersvervoer dientengevolge behoorlijk gereduceerd zijn. Het station zelf wordt ook niet meer bewoond en verval en vandalisme hebben om zich heen gegrepen. Opmerkelijk is overigens dat de gehele inventaris in het station in 1995 nog aanwezig was, zij het geplunderd en vernield. De Redactie van Railtrash, die toen nog in een rockband speelde, heeft zich in het station laten portretteren middels de zelfontspanner. Tussen de bende in het station vonden we ook nog enkele negatiefstroken die een beeld schetsen van de bewoner van het station, die misschien Josef Laskot heeft geheten en die mogelijk na zijn overlijden kind noch kraai had om zijn boeltje aan na te laten (er lag wel een dode hond in de vestibule). De redactie van Railtrash wil daarom bij deze uw aandacht vragen voor het onbekende, maar ongetwijfeld tragische relaas van de stationschef.

 • groningen-drachten

  groningen-drachten

  Last modified: one year ago

  Op deze mooie Hemelvaartsdag begeven wij ons weer eens naar het noorden, onder meer om enkele high-lights op te zoeken van de voormalige NTM-tramlijn Groningen-Drachten. "Tramlijn?", horen wij u verbaasd denken, "Railtrash, doet toch niet aan tramlijnen?". Dat klopt, maar de spoorlijnen in Nederland zijn op en deze tramlijn is in de laatste decennia van zijn bestaan nog wel geëxploiteerd door de NS, die hier met zijn eigen spoormaterieel overheen tufde. Goederentreinen wel te verstaan.
  De lijn Groningen-Drachten is een 43 km. lange, in 1913 aangelegde lijn, van de NTM dus. De lijn lag grotendeels in de wegberm, zoals vaak het geval met interlokale tramlijnen. In 1948 werd het personenvervoer gestaakt, in 1956 nam de NS de lijn over, met name voor het goederenvervoer voor Philips in Drachten. In 1985 werd de lijn gesloten en in 1988 opgebroken. Veel meer informatie over de lijn vindt u op de site van de Stichting Spoorverleden Drachten. (click!)

 • Emmerich_Fahrleitung

  Emmerich_Fahrleitung

  Last modified: one year ago

  Op een zonnige februaridag in 1994 maakte ik deze fotografische studies van de bovenleiding constructies op Bahnhof Emmerich met een 400 mm telelens + converter.

 • Wehratalbahn_2017

  Wehratalbahn_2017

  Last modified: one year ago

  In 2010 bezochten we al eens de Wehratalbahn tussen Bad Säckingen en Schopfheim, zie deze link. Wij hadden zin om de atmosfeer van de ruim 3 km. lange Fahrnauer Tunnel na zeven jaar nog een keer op te snuiven. En passant bezoeken we nog enkele stukjes van de spoorlijn waar we toen niet zo aan toe kwamen.

 • Remilly-Allicourt_-_Raucourt-et-Flaba _(2007)

  Remilly-Allicourt_-_Raucourt-et-Flaba _(2007)

  Last modified: one year ago

  De lijn van Remilly-Allicourt naar Raucourt-et-Flaba is een kort (7 km.), in 1872 geopend zijlijntje van de Maaslijn Sedan-Verdun en voert langs het riviertje de Ennemane naar enkele oude ijzerverwerkende industrieën.

 • Wankendorf-Ascheberg_(juni_2010)

  Wankendorf-Ascheberg_(juni_2010)

  Last modified: one year ago

  Teilstück der 1995 stilgegte Strecke Neumünster - Aschedorf (Schleswig-Holstein). Teile der Strecke sind neulich privat verkauft worden, also Abbruch der Schienen wird bald geschehen.

 • Flensburg_Weiche-Unaften_(2007)

  Flensburg_Weiche-Unaften_(2007)

  Last modified: one year ago

  In Schleswig-Holstein, von Flensburg Weiche bis zum Unaften (8 Km.) entlang die 1889 eröffnete und 1981 für Personenverkehr eingestellte Strecke nach Niebüll. Die Strecke ist für Güterverkehr niemals offiziell stillgelegt, aber es hat schon seit Jahren kein Zugverkehr mehr auf der Strecke gegeben. Wir fangen jedoch an im Flensburg Hbf.

 • Flensburger Hafenbahn (20 juni 2007)

  Flensburger Hafenbahn (20 juni 2007)

  Last modified: one year ago

  Die Flensburger Hafenbahn entlang, quer durch die Altstadt.

 • Barth-Prerow_juni_2006

  Barth-Prerow_juni_2006

  Last modified: one year ago

  Die Darssbahn von Barth nach Prerow auf der Halbinsel Darss (etwa 18 km.) wurde 1910 eröffnet und diente vor allem den Badeverkehr. Bereits 1945 wurde die Strecke geschlossen weil die Gleise von den Russen wie eine Art 'Wiedergutmachung' wurden abgefahren. Nachdem wurde der Teilschnitt Barth -Bresewitz wiederaufgebaut für die Nationale Volksarmee, aber anfang 90er Jahre ausser betrieb genommen. Der Abschnitt Barth - Bresewitz / Meiningenbrücke ist jetzt teilweise von Gras überwachsen; die Meiningenbrücke dient heute dem Wegverkehr; zwischen der Meiningenbrücke und Zingst ist die Trasse in einen Radweg verwandelt und zwischen Zingst und Prerow ist die Trasse mehrenteils völlig überwachsen.

 • Molsheim-Saverne

  Molsheim-Saverne

  Last modified: one year ago

  Toen in 1864 een lijn van Straatsburg naar Molsheim en verder geopend werd, ging tegelijk vanuit een Molsheim een 13 km lange zijlijn naar het industrieplaatsje Wasselone open. Onder Duits regime werd deze zijlijn in 1877 doorgetrokken naar het ongeveer 20 km noordelijker gelegen Saverne, dat ook aan een lijn van Straatsburg naar het westen ligt. Onder Frans bestuur na 1918 waren alle lijnen in Elzas-Lotharingen van strategisch belang en werd de lijn Molsheim-Saverne verdubbeld en kwam er een groot munitiedepot in de buurt van de lijn. Na 1945 werd de in totaal 32 km. lange lijn al snel een van de vele secundaire lijnen met een kwijnend bestaan. In 1969 werd het reizigersvervoer gestaakt en de sluiting-in-stukjes-en-beetjes begon in 1972 – zoals dat met dit soort lijnen meestal gaat – met het gedeelte van de lijn met de meeste kunstwerken. Het zuidelijke deel van de lijn hield het dankzij het munitiedepot nog vol tot 1991, maar is inmiddels vrijwel helemaal tot fietspad verworden. Het noordelijke deel is ruwer, zonder fietspad en met enkele fraaie viaducten en de inmiddels zeer zompig geworden tunnel van Singrist.

 • Fellering-St.Maurice

  Fellering-St.Maurice

  Last modified: 2 years ago

  Vandaag een leerzame excursie langs een onvoltooide spoorlijn. Begonnen in 1920, tussen twee ogenschijnlijk vrij willekeurige dorpen in de Elzas: Fellering en St. Maurice, maar tussen die dorpen ligt wel een bergrug waardoorheen zich een tunnel zou boren ter hoogte van het dorp Urbès. Daarmee zou een rechtstreekse spoorverbinding tussen Nancy en Mulhouse een feit zijn, ware het niet dat het werk aan de tunnel en de rest van de spoorlijn in 1935 werd stilgelegd wegens de uit de hand lopende kosten. Tijdens de oorlogsjaren heeft de tunnel d'Urbès nog gediend als ondergrondse fabriek voor de oorlogsindustrie van de nazi's. Tegenwoordig is de tunnel goed afgesloten en dient het voorportaal als een herdenkingsplek. Van de lijn zelf zijn nog talloze onvoltooide relikten en kunstwerken terug te vinden.

 • NAM-lijn

  NAM-lijn

  Last modified: 2 years ago

  Nogmaals over het NAM-lijntje, maar dan vanaf Schoonebeek naar Nieuw Amsterdam, in enigszins winterse omstandigheden. Het blijkt dat er sinds ons vorige bezoek in 2008 (staat niet op Railtrash) aan het einde van het lijntje bij Schoonebeek weer een stukje vanaf gesnoept is.

 • NAM-lijn

  NAM-lijn

  Last modified: 2 years ago

  Nogmaals over het NAM-lijntje, maar dan vanaf Schoonebeek naar Nieuw Amsterdam, in enigszins winterse omstandigheden. Het blijkt dat er sinds ons vorige bezoek in 2008 (staat niet op Railtrash) aan het einde van het lijntje bij Schoonebeek weer een stukje vanaf gesnoept is.

 • NAM-lijn

  NAM-lijn

  Last modified: 2 years ago

  Nogmaals over het NAM-lijntje, maar dan vanaf Schoonebeek naar Nieuw Amsterdam, in enigszins winterse omstandigheden. Het blijkt dat er sinds ons vorige bezoek in 2008 (staat niet op Railtrash) aan het einde van het lijntje bij Schoonebeek weer een stukje vanaf gesnoept is.

 • NAM-lijn

  NAM-lijn

  Last modified: 2 years ago

  Nogmaals over het NAM-lijntje, maar dan vanaf Schoonebeek naar Nieuw Amsterdam, in enigszins winterse omstandigheden. Het blijkt dat er sinds ons vorige bezoek in 2008 (staat niet op Railtrash) aan het einde van het lijntje bij Schoonebeek weer een stukje vanaf gesnoept is.

Payment options

Payment options + many more...